Hoge bloeddruk verlagen met kaliumrijke voeding

KokoswaterKaliumrijke voeding is volgens onderzoekers de beste manier om een hoge bloeddruk te verlagen, omdat kalium hetzelfde effect heeft als thiazidediuretica, de vochtafdrijvende medicijnen die vaak voorgeschreven worden bij een hoge bloeddruk of voor het voorkomen van de gevolgen van een hoge bloeddruk. Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hartaanval, beroerte, oogaandoeningen en nierziekten.

 

Bij een hoge bloeddruk wordt meestal aangeraden om de zoutinname te beperken, maar het verhogen van de kaliuminname door meer groenten en fruit te eten heeft hetzelfde effect. Bij een hoge kaliuminname scheiden de nieren meer water en zout (natrium) uit – wat vergelijkbaar is met het effect van diuretica. Bij een lage kaliuminname houden de nieren water en natrium vast – wat vergelijkbaar is met het effect van veel zout eten. Een hoge inname van kaliumrijke voeding is gelinkt aan een lagere bloeddruk, ongeacht de hoeveelheid zout die men eet (McDonough AA, 2017).

 

Mensen die veel zout eten, maar ook veel groenten en fruit of andere kaliumrijke voeding, hebben geen verhoogde bloeddruk (Rodrigues SL, 2014).

 

Het lichaam heeft mechanismen ontwikkeld om natrium vast te houden (omwille van het lage aanbod in natuurlijke voeding) en kalium uit te scheiden (omwille van het hoge aanbod in natuurlijke voeding). Het huidige westerse dieet bevat veel minder kalium dan natrium. Het lichaam is niet aangepast aan deze omkering van de kalium-natriumbalans (Jansson B, 1990).

 

Het advies om minder of geen zout te eten is volgens sommige onderzoekers een gevaarlijk advies, omdat natrium(chloride) heel belangrijke functies heeft in het lichaam, zoals zenuwgeleiding, neurotransmissie, spierspanning en de aanmaak van maagzuur. Meer kaliumrijke voeding eten is een betere en gezondere optie dan minder of geen zout eten (Lopez-Jaramillo P, 2015).

 

Volgens onderzoek zou een inname van minstens 4.700 mg kalium per dag de bloeddruk met gemiddeld 8.0/4.1 mmHg doen dalen. Het risico op een beroerte daalt met 8 tot 15% en het risico op een hartaanval met 6 tot 11% (Houston MC, 2011).

 

Voedingsbronnen van kalium: aardappelen, zoete aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pruimen, rozijnen, bananen, spinazie, artisjok, avocado, tomaten, enz.

 

Referenties:

1. Houston MC. The importance of potassium in managing hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011 Aug;13(4):309-17.

2. Jansson B. Dietary, total body, and intracellular potassium-to-sodium ratios and their influence on cancer. Cancer Detect Prev. 1990;14(5):563-5.

3. Lopez-Jaramillo P, Lopez-Lopez J, Lopez-Lopez C. Sodium Intake Recommendations: A Subject that Needs to be Reconsidered. Curr Hypertens Rev. 2015;11(1):8-13.

4. McDonough AA, Veiras LC, Guevara CA, et al. Cardiovascular benefits associated with higher dietary K+ vs. lower dietary Na+: evidence from population and mechanistic studies. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Apr 1;312(4):E348-E356.

5. Rodrigues SL, Baldo MP, Machado RC, et al. High potassium intake blunts the effect of elevated sodium intake on blood pressure levels. J Am Soc Hypertens. 2014 Apr;8(4):232-8.

 

Bron: PlaceboNocebo

Comments are closed.