Goede zuur-basebalans gunstig voor botgezondheid

BottenDe botten zijn een belangrijke buffer bij het behoud van een gezonde zuur-basebalans en een goede zuurgraad (pH) van het bloed. Ook voeding heeft invloed op de zuur-basebalans in het lichaam. Onderzoeken laten verschillende resultaten zien betreffende de relatie tussen een verstoorde zuur-basebalans en de botdichtheid. Nieuw onderzoek toont aan dat dit mogelijk komt doordat zowel een hoge als een lage zuurgraad een negatieve impact heeft op de botdichtheid en het ontstaan van osteoporose.
 
Wetenschappers gebruikten voor hun analyse de data verkregen uit de PREvención con DIeta MEDiterranea (PREDIMED)-studie. Deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 55 en 80 jaar en hadden overgewicht of een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. De gemiddelde zuurbelasting van de voeding werd uitgedrukt in de PRAL-waarde. Deze werd berekend op basis van een voedseldagboek. De botdichtheid werd gemeten door middel van een DEXA-scan. De data van 870 mensen werd geanalyseerd. Opvallend was dat deelnemers in het eerste en derde PRAL-tertiel een hoger risico hadden op een botbreuk door osteoporose dan de mensen in het tweede tertiel. Tussen de gemiddelde PRAL-waarde van de voeding en het ontstaan van botbreuken door osteoporose was een duidelijk U-vormig verband te zien. Hieruit blijkt dat zowel een hoge als een lage zuurbelasting schadelijk is voor de botgezondheid. Ouderen met chronische gezondheidsklachten en de hoogste zuurbelasting uit voeding hadden het grootste risico op osteoporose.
 
Referentie:
García-Gavilán, Jesús Francisco, et al. U-Shaped Association between Dietary Acid Load and Risk of Osteoporotic Fractures in 2 Populations at High Cardiovascular Risk. The Journal of Nutrition 2021:151(1);152-161.
 
Bron: OrthoFyto

Comments are closed.