Glutamine plus FODMAP bij PDS

FodmapHet FODMAP-dieet, arm aan fermenteerbare koolhydraten, is een belangrijke therapie bij mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Volgens een Iraans onderzoek kan de effectiviteit van het FODMAP-dieet mogelijk verbeterd worden door toevoeging van het aminozuur L-glutamine.
 
Het onderzoek betrof twee onderzoeksgroepen van 25 deelnemers met PDS (obstipatie- of diarree-dominant). Alle deelnemers volgden gedurende zes weken het FODMAP-dieet. Dit dieet bevat minder dan vijf gram fermenteerbare koolhydraten, waaronder fructanen, oligosachariden, lactose en polyolen. Van dit type koolhydraten is bekend dat ze PDS-klachten kunnen verergeren. Aanvullend op het FODMAP-dieet kreeg een onderzoeksgroep dagelijks vijftien gram glutamine, verdeeld over drie innamemomenten. De andere groep kreeg een placebo in de vorm van wei-eiwit, een supplement dat verschillende aminozuren bevat. Na zes weken zagen de deelnemers die naast het FODMAP-dieet ook glutamine hadden gebruikt, hun klachten significant verbeteren ten opzichte van de mensen die placebo hadden gekregen. De ernst van de PDS-klachten verminderde bij 88 procent van de mensen in de glutamine-groep met minimaal 45 procent. In de groep die wei-eiwitten kreeg zag 60 procent hun klachten met minimaal 45 procent afnemen. De deelnemers die glutamine hadden gekregen, hadden tevens een significant lagere totale PDS-score, een verbeterde stoelgang en minder last van belemmeringen in het sociaal functioneren.
 
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur dat in de darmen de proliferatie van darmepitheelcellen stimuleert, tight junction-eiwitten reguleert, de samenstelling van de darmmicrobiota verbetert en ontstekingsremmend werkt. Beide subtypen PDS, obstipatie- of diarree-dominant, zouden daarom baat kunnen hebben bij suppletie met glutamine. Mensen met overwegend diarree hebben vaker last van een verstoorde darmpermeabiliteit en glutamine zou dit kunnen herstellen. Een verbetering van de samenstelling van de microbiota zou obstipatieklachten kunnen verminderen.
 
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.
 
Referentie:
Rastgoo, S., Ebrahimi-Daryani, N., Agah, S., Karimi, S., Taher, M., Rashidkhani, B., ... & Hekmatdoost, A. (2021). Glutamine Supplementation Enhances the Effects of a Low FODMAP Diet in Irritable Bowel Syndrome Management. Frontiers in nutrition, 8.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/glutamine-plus-fodmap-bij-pds

Comments are closed.