Glucosamine en chondroïtine even effectief als NSAID Celecoxib bij artrose

Artrose knieGlucosamine en chondroïtine zijn al langer bekend om hun werking bij artrose, zowel in combinatie als apart. Een nieuwe internationale studie toont aan dat de combinatie van glucosamine met chondroïtine even effectief kan zijn als het geneesmiddel Celecoxib in het verlichten van gewrichtsklachten en matig- ernstige pijn bij patiënten met artrose. Deze studie laat zien dat glucosamine / chondroïtine een veilig alternatief kan bieden voor patiënten die langdurig gebruik van Celecoxib (en andere NSAID’s) moeten vermijden.

 

Dit gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoek was onderdeel van de internationale MOVES-trial die werd uitgevoerd onder 606 mannen en vrouwen uit Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen. Deze patiënten hadden artrose in het kniegewricht met matig- ernstige pijn (WOMAC-score van meer dan 300 op een schaal van 500 punten).

 

Zij werden gerandomiseerd over twee groepen. Een groep kreeg zes aaneensluitende maanden driemaal daags een combinatie van 500 mg glucosamine-hydrochloride met 400 mg chondroïtinesulfaat. De andere groep kreeg gedurende dezelfde periode dagelijks 200 mg Celecoxib, een veelgebruikt geneesmiddel bij artrose en reuma uit de groep van de NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs).

 

Voor en na de behandelingsperiode werden per deelnemer de mate van pijn, stijfheid, zwelling, vochtophoping en functie van het gewricht in kaart gebracht. Ook werd de behoefte aan extra pijnstilling (paracetamol) meegenomen in het onderzoek [1].

 

Uitkomsten als pijn, de fysieke functie van het gewricht en de algemene beoordeling van het welzijn door de patiënt werden samengevat in één meetwaarde, de OMERACT-OARSI score. Deze score is ontwikkeld om de uitkomsten van klinische studies naar het effect van behandelingen voor artrose met elkaar te kunnen vergelijken. Het gemeten effect van een onderzoek moet aan een aantal strenge criteria voldoen om als een OMERACT-OARSI respons te gelden [2].

 

Bij het bovengenoemde onderzoek naar het effect van glucosamine en chondroïtine in vergelijking met Celecoxib viel na zes maanden behandeling 79,7% van de patiënten in de glucosamine/chondroïtine-groep binnen de OMERACT-OARSI criteria voor een positief effect. In de groep die met Celecoxib werd behandeld voldeed 79,2% aan een positieve respons [1].

 

Volgens de WOMAC-score nam na zes maanden de mate van gewrichtspijn in beide groepen evenveel af: 50,2% in de Celecoxib- groep en 50,1% in de glucosamine / chondroïtine-groep [1]. Beide behandelgroepen lieten meer dan 50% vermindering zien van de zwelling en vochtophoping in de gewrichten. Ook de stijfheid van het kniegewricht nam af met 46,9% in de glucosamine/chondroïtine-groep en 49,2% in de groep die Celecoxib gebruikte [1].

 

Beide middelen werden goed verdragen. Lange termijn gebruik van NSAID’s als Celecoxib is echter niet onomstreden door de bijwerkingen die deze middelen geven op het cardiovasculaire systeem en het maagdarmkanaal, zoals een verhoogde kans op een hartinfarct of beroerte en het ontwikkelen van maag- en/of darmbloedingen [3].

 

De onderzoekers van de MOVES-studie concluderen dat de combinatie van glucosamine met chondroïtine een veilig alternatief kan bieden voor artrosepatiënten die tevens een cardiovasculaire of gastro-intestinale aandoening hebben [1].

 

Glucosamine en chondroïtine worden relatief snel afgebroken en uitgescheiden door het lichaam. Een optimale dosis van deze twee stoffen is echter van groot belang bij de behandeling van artrose. Conventionele supplementen geven hun stoffen in ongeveer drie uur af, waardoor deze ook sneller het lichaam weer verlaten. Een tablet met een vertraagde afgifte zorgt ervoor dat de juiste concentratie glucosamine en chondroïtine wordt afgegeven gedurende een langere tijd. Hierdoor blijven de werkzame stoffen tot wel 27 uur in het lichaam aanwezig.

 

Bronnen:

1. Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, et al. Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus Celecoxib. Ann Rheum Dis, 2015;0:1–8. 2.

2. Pham T, van der Heijde D, Lassere M, et al. Outcome Variables for Osteoarthritis Clinical Trials: The OMERACT-OARSI Set of Responder Criteria. The Journal of Rheumato - logy, 2003;30(7):1648-54. 3.

3. Bhala N, Emberson J, Merhi A, Abramson S, et al. Vascular and upper gastrointestinal effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs: meta-analyses of individual parti - cipant data from randomised trials. Lancet, 2013;382(9894):769–79.

 

 

 Printversie Glucosamine en chondroïtine even effectief als NSAID Celecoxib bij artrose

 

 

Comments are closed.