Ginkgo biloba voor gezonde hersenen

Ginkgo bilobaGinkgo biloba extract - gemaakt van de bladeren van de Ginkgoboom - is een supplement dat vooral wordt ingezet bij aandoeningen van de bloedvaten en tegen achteruitgang van de mentale functies die veroorzaakt wordt door een onvoldoende bloedstroom naar de hersenen.

 

Ginkgo biloba verhoogt de elasticiteit en de veerkracht (tonus) van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom verhoogt. Het doet dat bij alle soorten bloedvaten: slagaders, aders en capillairen (haarvaatjes). Door de verhoogde doorstroming wordt zuurstoftekort en opstapeling van toxische afbraakproducten in de weefsels voorkomen.

 

Ginkgo biloba heeft een ontspannende werking op de slagaders, zodat de bloedvaten verwijden. Het kan gelijktijdig op een bepaalde plaats een vaatkramp verminderen en op een andere plaats de tonus herstellen wanneer dat nodig is. Dat is een eigenschap die niet gevonden wordt bij vaatverwijdende medicatie. Deze medicatie kan soms een verstoorde circulatie nog verergeren door alleen gezonde bloedvaten te verwijden en de vernauwde bloedvaten nog meer van bloed en zuurstof te beroven.

 

Eén van de belangrijkste eigenschappen van ginkgo is het voorkomen van vroegtijdige hersenveroudering. De hersenen zijn voor hun werking afhankelijk van een voortdurende toevoer van glucose en zuurstof. Ze verbruiken 20% van de zuurstof die in de longen wordt opgenomen. Een gebrek aan glucose wordt gecompenseerd door noodmechanismen, maar zonder voldoende zuurstof worden hersencellen onherstelbaar beschadigd.

 

Van veertig klinische studies met ginkgo biloba extract bij een slechte hersenwerking (cerebrale insufficiëntie) of ouderdomsgerelateerde dementie, rapporteren bijna alle studies positieve resultaten. In de meeste studies wordt 120 tot 160 mg ginkgo extract gegeven over een periode van vier tot twaalf weken. Vergeleken met een placebo worden vooral aanzienlijke verbeteringen gezien bij geheugenproblemen, verwarring, vermoeidheid, angst, duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn (Kleijnen JJ, 1992).

 

Ginkgo biloba voorkomt het korte termijn geheugenverlies van patiënten in een vroeg stadium van alzheimer. Een jaar lang 120 mg ginkgo extract per dag verbetert de verstandelijke prestaties en het sociaal functioneren van alzheimerpatiënten (LeBars, 1997).

 

In Duitsland is Ginkgo biloba extract goedgekeurd voor de behandeling van dementie.

 

Ginkgo biloba kan ook ingezet worden voor de preventie en de behandeling van parkinson. De flavonoïden in ginkgo biloba beschermen de dopamine aanmakende zenuwcellen tegen beschadiging. Suppletie met ginkgo biloba vermindert motorische stoornissen en verhoogt de aanmaak van dopamine bij dieren met parkinson (Rojas P, 2012).

 

Ginkgetine, één van de belangrijkste flavonoïden in Ginkgo biloba, reguleert de ijzerbalans en verlaagt de hoeveelheid vrij of instabiel ijzer in de hersenen. Te veel ijzer in de hersenen is betrokken bij het beschadigen van de zenuwcellen en het ontstaan van parkinson (Wang YQ, 2015).

 

Ziektebeelden waarbij Ginkgo biloba preventief of therapeutisch kan ingezet worden:

 

 • doorbloedingsstoornissen
 • atherosclerose, hart- en vaatziekte, beroerte, trombose
 • claudicatio intermittens (rokersbeen)
 • erectiestoornissen
 • koude handen en voeten, winterhanden en -voeten
 • geheugenverlies, slechte hersenfunctie, alzheimer, dementie
 • duizeligheid
 • tinnitus (oorsuizen)
 • oogaandoeningen
 • hersenschudding
 • hoofdpijn
 • diabetes, diabetische zenuwschade
 • depressie
 • parkinson

 

Referenties:

1. Kleijnen J, Knipschild P. Ginkgo biloba for cerebral insufficiency. Br J Clin Pharmacol 1992;Oct;34(4):352-8.

2. LeBars PL, Katz MM, Berman N, et al. A placebo-controlled, double-blind, randomized trial of an extract of ginkgo biloba for dementia. JAMA 1997;278:1327-1332.

3. Rojas P, Montes P, Rojas C, et al. Effect of a phytopharmaceutical medicine, Ginko biloba extract 761, in an animal model of Parkinson's disease: therapeutic perspectives. Nutrition. 2012 Nov-Dec;28(11-12):1081-8.

5. Wang YQ, Wang MY, Fu XR, et al. Neuroprotective effects of ginkgetin against neuroinjury in Parkinson's disease model induced by MPTP via chelating iron. Free Radic Res. 2015;49(9):1069-80.

 

Bron: PlaceboNocebo

 

 Printversie Ginkgo biloba voor gezonde hersenen

Comments are closed.