Gember en artisjok zinvol bij maagklachten

artisjokSuppletie met gember en artisjok helpt bij klachten van functionele dyspepsie. Onder functionele dyspepsie worden maagklachten verstaan waarbij geen afwijkingen zijn gevonden. De klachten kunnen veroorzaakt worden door een overgevoelige maag en/of door verkeerde bewegingen van de maag.

 

Er werden 126 patiënten met dyspepsie in de leeftijd van 18 tot 70 jaar verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende vier weken tweemaal per dag voor de lunch en het avondeten het supplement of de placebo. Het supplement bestond uit 100 mg artisjokextract en 20 mg gemberextract.

 

Na veertien dagen was er in de suppletiegroep al een significante vermindering van klachten in vergelijking met de placebogroep. Dit was ook het geval aan het einde van de studie (na vier weken). Er werd onder invloed van suppletie een significante afname gezien van misselijkheid, een volle maag, opgeblazen gevoel en maagpijn. Klachten van dyspepsie waren in de suppletiegroep zo’n 34% minder dan in de placebogroep. Suppletie leidde niet tot bijwerkingen.

 

Extracten van gember en artisjok zijn veilig en effectief bij klachten van functionele dyspepsie, zo blijkt uit de resultaten.

 

Referentie:
Giacosa A, Guido D, [..], Rondanelli M. The Effect of Ginger (Zingiber officinalis) and Artichoke (Cynara cardunculus) Extract Supplementation on Functional Dyspepsia: A Randomised, Double-Blind, and Placebo-Controlled Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med 2015; 2015:915087

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.