Fosfatidylserine voor kinderen met ADHD

ADHDUit een meta-analyse blijkt dat een dosering van 200-300 mg fosfatidylserine de symptomen van aandachttekort zou verminderen. Op de totale ADHD-score en de mate van hyperactiviteit en impulsiviteit werd geen effect gevonden.
 
De onderzoekers hebben gekeken naar de resultaten uit vier klinische studies met totaal 344 kinderen met ADHD waarin het effect van fosfatidylserine op ADHD-klachten, zoals aandachttekort, hyperactiviteit en impulsiviteit is onderzocht. Daarnaast konden de wetenschappers een meta-analyse uitvoeren op basis van drie van de gevonden studies met totaal 216 kinderen.
 
Fosfatidylserine is het meest voorkomende fosfolipide in de hersenen en maakt deel uit van het celmembraan. De stof is betrokken bij de activiteit van receptoren, enzymen en ionkanalen. Daarnaast heeft fosfatidylserine een positief effect op verschillende neurotransmittersystemen waaronder die van dopamine en serotonine.
 
Eerder onderzoek heeft laten zien dat een tekort aan onder andere fosfatidylserine tijdens de vroege ontwikkeling het risico op ADHD vergroot en dat gebruik van de stof veilig is. De resultaten uit deze meta-analyse zijn gebaseerd op relatief kleine klinische studies. Gebruik van fosfatidylserine bij kinderen met ADHD lijkt echter veelbelovend.
 
Referentie:
Bruton A, Nauman J, Hanes D, et al. Phosphatidylserine for the Treatment of Pediatric Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 2021 Feb 4.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5389

Comments are closed.