Fosfatidylserine met omega 3-vetzuren vermindert chronische stress

StressFosfatidylserine is het meest voorkomende membraanfosfolipide in de hersenen. Voedingssupletie met fosfatidylserine kan geheugenfuncties verbeteren bij ouderen met een verminderd geheugen. Hierbij ligt de werking van fosfatidylserine in een verbetering van structurele veranderingen in hersencellen waarmee ouderdom gepaard gaat. Verder is uit onderzoek gebleken dat fosfatidylserine een gunstig effect heeft op het stresshormoon.
 
Ook van omega 3-vetzuren wordt verondersteld dat ze een gunstige werking hebben op stress.
Duitse onderzoekers in Trier bekeken het effect van fosfatidylserine met omega 3-vetzuren op de stressrespons [1]. Deze Duitse onderzoekers zijn gespecialiseerd in onder andere stressdiagnose en onderzoek naar middelen tegen stress.
 
Bij 60 gezonde mannen (30-60 jaar) werden testen gedaan om het effect van fosfatidylserine in combinatie met omega 3-vetzuren (PS/omega 3-vetzuren) op acute en chronische stress te bepalen. Er werd gebruik gemaakt van de Trierer Inventar zum chronischen Stress en de Trier Social Stress Test, voorafgaand aan de suppletie en na een suppletieperiode van 12 weken. De ene helft van de proefpersonen kreeg placebo en de andere helft kreeg het voedingssupplement met PS/omega 3-vetzuren.
 
Bij proefpersonen met een hoge mate van chronische stress had het voedingssupplement een duidelijk stressverlagend effect. Het effect van PS/omega 3-vetzuren kwam tot stand door verbetering van de cortisol respons en daaruit volgende verbetering van een verstoorde stress-regulatie via de hypothalamus-hypofyse-bijnierschors-as.
 
Fosfatidylserine is een fosfolipide dat twee vetzuurmoleculen bevat. De vetzuurmoleculen in het fosfatidylserine dat in deze studie werd gebruikt bestond uit omega 3-vetzuren.
 
Eerdere studies met een complex van fosfolipiden met fosfatidylserine en fosfatidezuur uit sojalecithine hebben eveneens bij mensen een remmend effect laten zien op het stresshormoon cortisol.
In een studie door dezelfde hoofdonderzoeker is het effect van dit fosfolipidencomplex onderzocht op de hypofyse-bijnieractiviteit (ACTH en cortisol) en op de psychologische respons tijdens en na een mentale en emotionele stresstest [2].
 
De behandeling met vier capsules met 100 mg fosfatidylserine en 100 mg fosfatidezuur per capsule resulteerde in een uitgesproken vermindering van de ACTH- en cortisolrespons tegenover de stressoren.
Hogere doseringen fosfolipidencomplex bleken minder effectief dan de (lagere) dosering van vier capsules. In de placebogroep noteerde men de hoogste cortisol- en ACTH-activiteit na de test.
 
Deze studie toont aan dat 400 milligram fosfatidylserine (uit een specifiek fosfolipidencomplex) per dag een selectief stressverminderend effect heeft.
 

Referenties:

  1. Hellhammer J, Hero T, Franz N, et al. Omega-3 fatty acids administered in phosphatidylserine improved certain aspects of high chronic stress in men. Nutr Res. 2012 Apr;32(4):241-50.
  2. Hellhammer, J., E. Fries, C. Buss, et al., Effects of soy lecithin phosphatidic acid and phosphatidylserine complex (PAS) on the endocrine and Psychological responses to mental stress. Stress, 2004. 7(2): p. 119-26.

 
Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.