Fosfatidylserine en aandachtstekort

FosfatidylserineOngeveer 20-30% van de kinderen met ADHD verbetert niet met methylfenidaat of verdraagt de behandeling niet vanwege bijwerkingen. Fosfatidylserine is een membraan-fosfolipide dat een gunstige invloed heeft op de dopamine neurotransmissie en andere neurotransmitter systemen. Een nieuwe review laat zien dat suppletie met fosfatidylserine mogelijk positieve effecten kan hebben op aandachtstekort bij kinderen met ADHD.
 
Fosfatidylserine is een natuurlijk membraanfosfolipide dat wordt beschouwd als een van de meest belangrijke nutriënten voor de hersenen. Het moduleert de activiteit van receptoren en enzymen en beïnvloedt membraaneigenschappen die betrokken zijn bij de signaaloverdracht in hersencellen [1].
 
Amerikaanse onderzoekers voerden een reviewstudie uit naar het effect van suppletie met fosfatidylserine bij kinderen met ADHD. Alleen gerandomiseerde, gecontroleerde studies bij kinderen tussen 6-18 jaar met een officiële ADHD-diagnose kwamen in aanmerking voor de review [2].
Drie studies met in totaal 216 deelnemers konden worden geïncludeerd voor een meta-analyse. Uit deze meta-analyse kwam ten opzichte van placebo een significant, maar klein tot middelmatig effect naar voren op aandachtstekort, na suppletie met 200-300 mg fosfatidylserine per dag. Het effect op overall ADHD-symptomen en hyperactiviteit was niet significant [2].
 
In een eerdere, placebo-gecontroleerde studie bij 36 kinderen van 4-14 jaar gaf suppletie met fosfatidylserine, naast een verbetering van totale ADHD-symptomen, ook een duidelijke verbetering van aandacht en het korte-termijn auditief geheugen. In deze studie kregen de kinderen 200 mg fosfatidylserine per dag (afkomstig uit soja) [1].
 

Referenties:

  1. Hirayama S, Terasawa K, Rabeler R, et al. The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Hum Nutr Diet. 2014 Apr;27 Suppl 2:284-91.
  2. Bruton A, Nauman J, Hanes D, et al. Phosphatidylserine for the Treatment of Pediatric Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 2021 Apr;27(4):312-322.

 
Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.