Foliumzuur tijdens de zwangerschap beïnvloedt aandacht van het kind

FoliumzuurKinderen van moeders die minder dan 400 mcg foliumzuur of meer dan 1000 mcg foliumzuur per dag gebruikten tijdens de zwangerschap, hadden op latere leeftijd een minder goede aandacht dan kinderen waarvan de moeder foliumzuur gebruikt had in een dosering tussen de 400-1000 mcg per dag. De ongunstige effecten zijn gevonden bij jongens, wat erop wijst dat sekseverschillen een rol spelen.
 
Tijdens het onderzoek zijn 1329 moeder-kindparen bekeken. Moeders vulden tijdens de zwangerschap een voedingsdagboek in op basis waarvan de foliumzuurinname werd bepaald.
 
Meer dan de helft van de moeders kreeg tijdens het eerste trimester van de zwangerschap minder dan 400 mcg foliumzuur per dag binnen. Een derde van de vrouwen kreeg juist meer in dan de maximale aanbeveling van 1000 mcg per dag. De kinderen, waarvan de helft jongens, werden op 4-5 jarige leeftijd onderzocht op aandacht en reactiesnelheid. Bij de analyse van de data werd gecorrigeerd voor verschillende beïnvloedende factoren, waaronder de leeftijd van de moeder, opleidingsniveau, rookgedrag en het lichaamsgewicht.
 
Uit de resultaten bleek dat jongens waarvan de moeder een lage of hoge foliumzuurinname had tijdens de zwangerschap, een verminderde aandacht hadden en meer fouten maakten tijdens de test.
 
Foliumzuur is essentieel voor verschillende groeiprocessen, waaronder het repareren van DNA-schade, de methylering en de aanmaak van neurotransmitters. Preklinische studies laten zien dat foliumzuur afhankelijk van het geslacht verschillende effecten heeft op de DNA-methylatie en hersenontwikkeling. De wetenschappers adviseren dan ook om tijdens de zwangerschap een dosering foliumzuur te gebruiken tussen de 400-1000 mcg per dag om ongunstige effecten van een tekort of overschot te voorkomen.
 
Referentie:
Compañ Gabucio LM, García de la Hera M, Torres Collado L, et al The Use of Lower or Higher Than Recommended Doses of Folic Acid Supplements during Pregnancy Is Associated with Child Attentional Dysfunction at 4–5 Years of Age in the INMA Project. Nutrients. 2021; 13(2):327.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5347

Comments are closed.