FODMAP en mogelijke voedingstekorten

FodmapHet prikkelbaredarmsyndroom (PDS) gaat gepaard met wisselende ontlasting, opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. PDS-patiënten geven aan dat voeding van grote invloed kan zijn op de klachten. Met name fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen (FODMAPs) kunnen klachten veroorzaken. FODMAPs komen zeer breed in de voeding voor. FODMAP-rijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld tarwe, peulvruchten, zoete aardappel, prei, avocado, champignons, appel, peer en melkproducten. Een streng FODMAP-arm voedingspatroon zou daarom kunnen leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.
 
Wetenschappers hebben het voedingspatroon van 130 PDS-patiënten onderzocht waarvan een deel onder begeleiding van een diëtist gedurende vier weken een FODMAP-arm voedingspatroon volgde. Opvallend was dat aan het begin van de studie veruit de meeste deelnemers al zeer vezelarm aten. Slechts vijf procent van de deelnemers kreeg dagelijks 30 gram vezels via de voeding binnen. Deelnemers die vier weken het FODMAP-dieet hadden gevolgd kregen significant minder zetmeel binnen en juist meer vitamine B12. De kwaliteit van het volledige voedingspatroon was echter significant lager dan dat van de mensen die bleven eten zoals gebruikelijk. De wetenschappers geven aan dat de kwaliteit van het voedingspatroon van de deelnemers aan het begin van de studie al laag was en dat dit door het FODMAP-dieet verder verslechterde. Eerder was al bekend dat langdurige toepassing van het dieet leidt tot verstoringen in het darmmicrobioom. Op basis van de resultaten pleiten wetenschappers ervoor om het dieet uitsluitend toe te passen onder begeleiding van een voedingskundige en het alleen als eliminatiedieet te gebruiken om bij de patiënt te achterhalen op welke voedingsmiddelen hij/zij reageert. Langdurige toepassing van een streng FODMAP-arm voedingspatroon is niet aan te raden.
 
Referentie:
Staudacher, H. M., Ralph, F. S., Irving, P. M., Whelan, K., & Lomer, M. C. (2020). Nutrient intake, diet quality, and diet diversity in irritable bowel syndrome and the impact of the low FODMAP diet. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 120(4), 535-547.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/fodmap-en-mogelijke-voedingstekorten/

Comments are closed.