Fenegriek houdt testosteron op peil

FenegriekSuppletie met een extract van de zaden van fenegriek kan symptomen verlichten van de mannelijke menopauze (andropauze).

 

Aan de studie namen 120 gezonde mannen deel in de leeftijd van 43 tot 70 jaar. De mannen werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks 600 mg van een extract van de zaden van fenegriek (Trigonella foenum-graecum) of een placebo. Aan de hand van een vragenlijst werd aan het begin en einde van de suppletieperiode vastgesteld in hoeverre de mannen symptomen vertoonden van een hormoondysfunctie. Ook werd bekeken of suppletie van invloed was op het seksueel functioneren en de testosteronspiegel.

 

Mannen die het fenegriekextract kregen hadden een significant betere hormoonwerking ten opzichte van het begin van de studie en ten opzichte van mannen in de placebogroep. Ook trad er onder invloed van het extract een verbetering op van het seksueel functioneren. De mannen hadden vaker een ochtenderectie en waren seksueel actiever geworden. De testosteronspiegel, zowel totaal als vrij testosteron, in het bloedserum nam eveneens toe onder invloed van suppletie.

 

Suppletie met een extract van de zaden van fenegriek kan bijdragen aan een verbetering van de testosteronspiegel en daarmee aan een vermindering van symptomen van de andropauze.

 

Referentie:
Rao A, Steels E, [..], Vitetta L. Testofen, a specialised Trigonella foenum-graecum seed extract reduces age-related symptoms of androgen decrease, increases testosterone levels and improves sexual function in healthy aging males in a double-blind randomised clinical study. Aging Male 2016; 19(2):134-42

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.