Extra voordelen van ginkgo bij tinnitus

Ginkgo bilobaGinkgo biloba is even doeltreffend als pentoxifylline om tinnitus te onderdrukken, maar biedt meerwaarde als het gaat om vermindering van psychologische symptomen. Dat besluiten Tsjechische onderzoekers op basis van een klinische studie waarin 100 patiënten ginkgo biloba en 100 patiënten pentoxifylline namen. De studie draagt bij tot meer inzicht in het psychologische aspect van tinnitus.

 

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Behandeling met ginkgo biloba of pentoxifylline is gericht op verbetering van de doorbloeding in de oren. Hoe een patiënt persoonlijk met zijn tinnitus omgaat, bepaalt mee de impact op levenskwaliteit. Voor sommige mensen is tinnitus niet draaglijk en draagt het bij tot een hogere psychologische stress.

 

Zowel ginkgo biloba als pentoxifylline verminderen de score voor angst volgens een vragenlijst voor angst en depressie. Ginkgo lijkt beter te werken, want het aantal klinische gevallen met angststoornis daalde van 34 naar 22 gevallen. Bij pentoxifylline was die daling minder sterk. In de ginkgo-groep ondervonden patiënten met de hoogste score voor depressie de sterkste daling in tinnitussymptomen. De ginkgo-groep kampte bovendien met beduidend minder bijwerkingen.

 

Referentie:
Procházková K, Šejna I, Skutil J, Hahn A. Ginkgo biloba extract EGb 761® versus pentoxifylline in chronic tinnitus: a randomized, double-blind clinical trial. Int J Clin Pharm. 2018 Oct;40(5):1335-1341

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3929

Comments are closed.