Essentiële aminozuren verbeteren cognitie

AminozurenOuderen hebben mogelijk baat bij de suppletie van essentiële aminozuren. In een groep 55-plussers met milde vergeetachtigheid leidde het toevoegen van zeven essentiële aminozuren tot een verbeterde cognitieve functie, aandacht en sociale interactie.
 
Aan het onderzoek namen 105 55-plussers deel die last hadden van milde vergeetachtigheid, maar verder gezond waren. De deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen. Een groep kreeg 3 gram essentiële aminozuren gesuppleerd, een groep kreeg 6 gram toegevoegd aan de voeding en een groep kreeg een placebo. Aan het begin van de studie en na twaalf weken werden de cognitieve- en psychosociale functies onderzocht.
 
Mensen die 6 gram van de essentiële aminozuren isoleucine, histidine, valine, leucine, fenylalanine, lysine en tryptofaan hadden gebruikt, hadden een significant verbeterde cognitieve functie ten opzichte van de mensen die 3 gram of een placebo hadden gebruikt. Ook de sociale interactie en psychische gezondheid waren significant verbeterd in deze groep in vergelijking met placebo.
 
Achteruitgang van cognitie en psychosociale gezondheid wordt gezien als een van de eerste aanwijzingen voor dementie. De wetenschappers concluderen dan ook dat het toevoegen van essentiële aminozuren aan de voeding mogelijk kan beschermen tegen de ontwikkeling van dementie.
 
Preventieve maatregelen tegen de ontwikkeling van dementie moeten plaatsvinden voordat er sprake is van (zichtbare) cognitieve achteruitgang. Gebruik van essentiële aminozuren vanaf middelbare leeftijd is mogelijk zinvol.
 
Referentie:
Suzuki H, Yamashiro D, Ogawa S, et al Intake of Seven Essential Amino Acids Improves Cognitive Function and Psychological and Social Function in Middle-Aged and Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Front. Nutr. 2020;7:586166.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5319

Comments are closed.