Effecten van resveratrol op atherosclerose: een review

ResveratrolEerdere studies hebben aangetoond dat resveratrol een gunstig effect heeft op cardiovasculaire aandoeningen. Variaties in interventietijd en doseringen maken de studieresultaten echter inconsistent. Hierdoor blijven de exacte effecten van resveratrol helaas onduidelijk. Om hier meer helderheid in te verschaffen, zijn onlangs in een review biomarkers onderzocht die in verband worden gebracht met atherosclerose, zoals de bloeddruk en het tryglyceride- en HDL-gehalte.
 
Voor de review verzamelden de onderzoekers de biochemische data van 32 studies en selecteerden zij twaalf biomarkers. Gebruikmakend van multivariate analyse werden de studies in drie clusters verdeeld en werd de verandering (een percentage) van elke biomarker berekend na suppletie met resveratrol.
 
De onderzoekers noemden de volgende uitkomsten van de review het belangrijkst: Cluster 2 bevatte studies waarin deelnemers gemiddeld genomen 74 dagen lang een dosis van ruim 454 mg resveratrol kregen. Deze dosering en toedieningstijd liet de hoogste vermindering van de triglycerideconcentratie in het bloed zien, evenals de hoogste verlaging van de bloeddruk. In cluster 3 zaten onderzoeken waarin de deelnemers gemiddeld genomen 175 dagen 273 mg resveratrol kregen. In dit cluster onderzoeken nam het HDL-cholesterol het meeste toe.
 
De onderzoekers concluderen dat suppletie met resveratrol op maat kan worden gemaakt, wat betreft dosis en duur van inname van het supplement, zodat deze past bij de omstandigheden van de patiënt. De kennis uit deze review kan worden toegepast om resveratrol te combineren met bloeddrukverlagende medicatie of het verbeteren van het lipidenprofiel in volgende klinische studies, zo suggereren zij tot slot.
 
Referentie:
Santana, T.M. et al. Effect of resveratrol supplementation on biomarkers associated with atherosclerosis in humans. Complementary Therapies in Clinical Practice. Available online 6 October 2021, 101491.
 
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/effecten-van-resveratrol-op-atherosclerose-een-review.html

Comments are closed.