Effect van granaatappel op menopauzale klachten

GranaatappelVoor veel vrouwen brengt de menopauze allerlei klachten met zich mee. In de traditionele Perzische geneeskunde maken behandelaren gebruik van granaatappel om deze vervelende overgangsklachten te verlichten. In hoeverre een supplement met granaatappel menopauzale vrouwen kan helpen, werd onlangs in een Iraanse studie onderzocht.
 
Aan de gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde studie deden 78 gezonde vrouwen mee. Zij werden tijdens de studie drie keer geïnterviewd: voor de start van de studie, kort na afloop van de vier weken durende behandeling met een supplement/placebo en opnieuw drie weken na de interventie. De participanten vulden de modified-Kupperman index en de Menopause-Specific Quality of Life (MENQOL) vragenlijst in.
 
Daaruit bleek dat de vrouwen die het supplement met granaatappel ontvingen beter scoorden dan de placebogroep; bij hen verminderden de overgangsklachten significant. Dit was direct na de behandeling zo, en na drie weken nog steeds. De onderzoekers concluderen dat een behandeling met granaatappel belastende symptomen van menopauze significant vermindert en de kwaliteit van leven van deze vrouwen verbetert.
 
Referentie:
Adel-Mehraban, M.S. et al. Effects of pomegranate supplement on menopausal symptoms and quality of life in menopausal women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 46, February 2022, 101544.
 
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/effect-van-granaatappel-op-menopauzale-klachten.html

Comments are closed.