Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enz… voor je hart!

KoolsoortenCardiovasculaire ziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de moderne wereld, jaarlijks sterven er in Nederland ca. 38.000 mensen aan. Nochtans kan een groot deel daarvan voorkomen worden met een betere eet- en leefstijl, met ongezonde voeding als grootste verantwoordelijke (65,5%!).
 
Natuurlijk: meer groenten en fruit eten is één van de belangrijke punten, maar nu blijkt dat koolsoorten hier wel een heel speciale plaats innemen. Uit Australisch onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid ‘Crucifere groenten’ (kruisbloemigen - Brassicaceae) die je eet een belangrijke rol speelt: 45 gram koolsoorten/dag verlaagt het risico op aortaverkalking (maat voor de ernst van arteriosclerose) met 46%, ten opzichte van wie gemiddeld minder dan 15 gram/dag ervan eet.
De onderzoekers ontdekten nu ook waarom: deze groenten zijn zeer rijk aan vitamine K, dat kalkafzetting in bloedvatwanden voorkomt.
 
Denk aan: bloemkool, broccoli, spruitjes en andere kolen, maar ook: water-/tuinkers, raapjes, radijs, rucola,… En een vitamine K2-supplement, zeker voor ouderen.
 
Referentie:
Blekkenhorst LC et al. Cruciferous vegetable intake is inversely associated with extensive abdominal aortic calcification in elderly women: a cross-sectional study. Cambridge University Press: 17 July 2020 DOI: https://doi.org/10.1017/S0007114520002706
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.