Een slaappil of melatonine?

SlaappilEen twintigtal studies bewijzen dat melatonine beter is dan een slaappil. Melatonine helpt om sneller in slaap te geraken, verhoogt de totale slaapduur en verbetert de slaapkwaliteit. Melatonine werkt zeker niet zo goed als farmaceutische slaappillen, maar er zijn veel minder bijwerkingen aan verbonden. Je geraakt er evenmin verslaafd aan en de effecten houden ook na lange tijd aan (er treedt geen gewenning op).
 
Aan diverse studies namen 1200 mannen en vrouwen deel met primaire slaapproblemen, die niet te wijten zijn aan ziekte of drugsgebruik. Het kan gaan van ernstige slapeloosheid tot moeilijkheid om snel in slaap te vallen. Melatonine is het hormoon dat 's nachts in de hersenen geproduceerd wordt. In klinische studies worden dosissen van 0,1 mg tot 5 mg gebruikt.
 
Referenties:
Ferracioli-Oda E, Qawasmi A, Bloch MH. Meta-analysis: melatonin for the treatment of primary sleep disorders. PLoS One. 13 05 17;8(5):e63773
Auld F et al. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 17 08; 34:10-22.
Matar E, Lewis SJ. REM sleep behaviour disorder: not just a bad dream. Med J Aust. 17 09 18;207(6):262-268.
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.