Een diverse darmflora door omega-3 vetzuren

Omega 3-vetzuren en de natuurlijke darmbacteriën hebben beide invloed op de gezondheid. Maar welk effect hebben zij op elkaar? Het onderlinge verband tussen omega 3-vetzuren en de samenstelling van de darmflora was lang onbekend. Uit een recent onderzoeksrapport blijkt dat de gezondheidseffecten van omega 3-vetzuren mogelijk deels te verklaren zijn door hun invloed op de darmflora.

 

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s). Deze vetzuren hebben gunstige effecten op onder andere diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressie en cognitieve achteruitgang. De meest voorkomende vormen zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). DHA is bijvoorbeeld een belangrijke bouwsteen voor onder andere de hersenen en het zenuwstelsel. Hogere concentraties DHA zijn gerelateerd aan een lager risico op hart- en vaataandoeningen.

 

De beschikbaarheid van deze vetzuren voor het lichaam is voornamelijk afhankelijk van voedselinname. Ook de samenstelling van de darmflora is afhankelijk van vele omgevingsfactoren, waaronder het voedingspatroon. De samenstelling van bacteriën in de darmen beïnvloedt onder andere het immuunsysteem, de voedselvertering, de productie van vitaminen en de bescherming tegen ziekteverwekkers.

 

Al in eerder onderzoek is aangetoond dat suppletie met DHA positieve effecten kan hebben op aandoeningen in het maagdarmkanaal, waarbij ontstekingen en bacteriële disbalans een sleutelrol spelen [1]. Ook heeft een voedingspatroon rijk aan omega 3-vetzuren effect op de samenstelling van de darmbacteriën bij patiënten met diabetes type 2 [2]. Deze uitkomsten suggereren een onderling effect van omega 3-vetzuren op de darmbacteriën, maar een dergelijk verband is nooit eerder aangetoond.

 

Onderzoekers van King’s College in Londen en het Nottingham Biomedical Research Centre (Verenigd Koninkrijk) keken daarom bij 876 vrouwelijke tweelingen (gemiddeld 65 jaar oud) naar de samenstelling van de darmflora in relatie tot de inname van omega 3-vetzuren [3]. Zij toonden een signi­ficant verband aan tussen de bloedspiegels van MOV’s en een grotere diversiteit in darmbacteriën [3]. Voornamelijk het vetzuur DHA had een sterk effect.

 

Wanneer de onderzoekers in meer detail keken naar het effect van DHA, werd vooral een toename in het aantal bacteriën van de Lachnospiraceae familie waargenomen. Ook is er mogelijk een rol voor de vetzuurmetaboliet N-carbamyl- glutamate (NCG), die meer voorkwam in de ontlasting van de deelnemers met een hoge DHA inname en Lachnospiraceae bacteriën.

 

Bacteriën die behoren tot de Lachnospiraceae leveren in de menselijke darmflora een essentiële bijdrage aan de productie van korte-keten-vetzuren, welke nodig zijn als energiebron voor de darmcellen. Bovendien is bij mensen een groter aantal bacteriën uit de Lachnospiraceae familie in verband gebracht met bescherming tegen obesitas en infecties met Clostridium di­ffcile .

 

Ook bacteriën uit de Ruminococcaceae familie werden meer aangetoond bij hogere gehaltes DHA.

 

“Onze data wijzen op een sterk verband tussen omega 3-vetzuren en de samenstelling van de darmflora. Suppletie met PUFA’s kan worden overwogen samen met prebiotische en probiotische supplementen om de samenstelling en diversiteit van de darmflora te verbeteren”, concluderen de onderzoekers.

 

Referenties:

  1. Tabbaa M, Golubic M, Roizen MF, et al. Docosahexaenoic acid, infammation, and bacterial dysbiosis in relation to periodontal disease, infammatory bowel disease, and the metabolic syndrome. Nutrients 2013;5:3299–3310.
  2. Balfegó M, Canivell S, Hanzu FA, et al. Efects of sardine-enriched diet on metabolic control, infammation and gut microbiota in drug-naive patients with type 2 diabetes: a pilot randomized trial. Lipids in health and disease 2016;15:78.
  3. Menni C, Zierer J, Pallister T, et al. Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women. Scienti­ c Reports 2017;7:11079. 2017;31(1) Supplement lb343.

 

Bron: Springfieldnutra

 

Comments are closed.