Dopingautoriteit maakt zich zorgen om vervuilde supplementen

Lees hier mee over NZVT!

De Dopingautoriteit maakt zich zorgen over het toenemende aantal vervuilde voedingssupplementen. Ze bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.  

Het Nederlandse antidopingbureau is om die reden een eigen onderzoek begonnen naar de kwaliteit van de grote hoeveelheid supplementen die vrij verkrijgbaar is op de markt.

''Zodra de autoriteit een stof ontdekt die een acuut gezondheidsrisico vormt, gaat er een waarschuwing uit'', zei directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit woensdag.

Hij weet dat zestig procent van de Nederlandse topsporters supplementen gebruikt. ''Zij moeten vooral onze lijst van middelen raadplegen die wij al hebben getest en waarvan we zeker weten dat ze veilig zijn. Er is ook nog geen sporter betrapt die supplementen van deze lijst heeft gebruikt."

App
Ram zegt dat tachtig procent van het spul uit de Verenigde Staten komt. ''Wat we merken is dat deze schimmige markt steeds agressiever wordt en dat vervuiling veelvuldig voorkomt.''

De Dopingautoriteit gaat verder een speciale ‘app’ ontwikkelen die sporters kunnen raadplegen om een aangeboden supplement te controleren. De toepassing zal naar schatting zo’n 3000 stoffen bevatten. ,,Hij is primair bedoeld voor krachtsporters en fitnessers, maar is bruikbaar voor iedere sporter.’’

 

Door: ANP/NU.nl

Comments are closed.