

De onderzoekers maakten voor deze studie gebruik van prenatale ontlastingmonsters (meconium) die waren verzameld van twintig baby's tijdens de bevalling via een keizersnede. Recente onderzoeken hebben tot verwarring geleid door te stellen dat het darmmicrobioom van het kind al voor de geboorte wordt gekoloniseerd met bacteriën. Maar deze studies zijn bekritiseerd vanwege vermoedelijke contaminatie. Hoewel onderzoekers bacterieel DNA hebben gevonden in neonatale meconiummonsters, worden deze monsters meestal uren tot dagen na de geboorte verzameld.
In deze studie onderzochten onderzoekers of bacteriën ook vóór de geboorte in meconium konden worden gedetecteerd. Foetaal meconium (n = 20) werd verzameld met een rectaal uitstrijkje tijdens bevallingen met keizersnede (stuitligging) en vóór toegediende antibiotica en vergeleken met technische en procedurele controles (n = 5), neonataal meconium (n = 14) en ontlasting van zuigelingen (n = 25).
In tegenstelling tot neonataal meconium werd geen teken van microbieel leven in foetaal meconium vastgesteld dat verband kan houden met een darmmicrobiota. Wel waren er positieve opkweekculturen van foetaal meconium aantoonbaar, waarschijnlijk door huidverontreinigingen, meestal van Staphylococcus epidermidis.
Het feit dat kolonisatie van het spijsverteringskanaal van baby's plaatsvindt tijdens en na de geboorte, betekent dat het microbioom niet alleen kwetsbaar is voor vroege omgevingsinvloeden, maar ook dat het een periode is waarin succesvolle interventie kan plaatsvinden (window of opportunity).
Referentie:
Kennedy KM, Gerlach MJ, Adam T et al. Fetal meconium does not have a detectable microbiota before birth. Nature Microbiology, 2021, 1-9.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5490