Curcuma even effectief als Diclofenac bij osteoartritis

CurcumaOsteoartritis (artrose) komt veel voor. Boven de zestig jaar heeft circa 10-15% van de mensen hier last van [1]. Artrose wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van een gewricht, meestal in de knie en heup. Het leidt tot fysieke beperkingen en pijn en zo tot vermindering van quality of life. Eerstelijns aanpak is meestal het inzetten van ontstekingsremmers zoals NSAID’s. Hoewel deze aanpak op korte termijn zeker effectief is, zijn de lange termijn bijwerkingen serieus: mucosale erosie van maagdarmkanaal bij 35-60% van de patiënten en bij 10-25% van de patiënten zelfs ontwikkeling van maag- of duodenumzweren [1]. Langdurig gebruik van Diclofenac verhoogt verder het risico op gastro-intestinale bloeding, hypertensie, hart- en nierfalen. Vandaar de wetenschappelijke belangstelling naar een effectief en veiliger alternatief.

 

Curcuma in vergelijking met Diclofenac 
Curcuma wordt reeds eeuwenlang ingezet binnen de traditioneel Chinese Geneeskunst en Ayurveda voor zijn ontstekingswerende eigenschappen. In een recente studie (2019) is de effectiviteit en veiligheid van curcuma vergeleken met Diclofenac in de behandeling van knie-artrose. In een gerandomiseerde klinische studie zijn 139 patiënten met knie-artrose onderzocht: de helft kreeg 3x daags 500 mg curcuma, de andere helft 2x daags 50 mg Diclofenac. Gedurende een maand werden de respondenten op verschillende momenten onderzocht en ondervraagd op o.a. pijn (Knee Injury and Osteoartritis Outcome Score, KOOS), gewichtsreductie en spijsverteringsklachten.

 

De algemene conclusie van de studie was dat curcuma vergelijkbare pijnstillende effecten heeft als Diclofenac, echter veel minder bijwerkingen. Zo had de Diclofenac-groep bijvoorbeeld significant meer winderigheid. Tevens heeft curcuma een gewichtsreducerend en maagzweerbeschermend effect. Van de curcumagebruikers had niemand H2-blokkers* nodig, terwijl in de Diclofenac-groep negentien mensen H2-blokkers nodig hadden. Ook de effectiviteit van curcuma in vergelijking met Ibuprofen bij knie-artrose is onderzocht: de werking is vergelijkbaar [2]. Curcuma kan dus worden beschouwd als  een goed alternatief in de behandeling van osteo-artritis en knie-artrose.

 

Referenties:

Shep D, Khanwelkar C, Gade P, et al. Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study. Trials. 2019.

Kuptniratsaikul V, Dajpratham P, Taechaarpornkul W, et al. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clin Interv Aging. 2014.

 

 

Bron: Energetica Natura

Comments are closed.