Consumentenbond gaat voorbij aan voedselconsumptiemetingen RIVM

Groente fruitIn het artikel ‘Betere weerstand uit een potje?’ in de consumentengids van oktober bericht de Consumentenbond onvolledig, door te schrijven dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Zij gaat voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.

 

De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen laten namelijk zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep) [1]. En maar 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit [1]. Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen. Wel is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aan bevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten [1].

 

De Consumentenbond schrijft dat tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Ze geven wel aan dat bepaalde doelgroepen extra vitamine D en foliumzuur kunnen gebruiken, maar gaan voorbij aan de andere vastgestelde tekorten in de voeding van veel mensen, ten opzichte van de aanbevelingen. Ze houdt geen rekening met de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling over wat mensen daadwerkelijk binnenkrijgen.

 

Natuurlijk is een beter voedingspatroon een eerste aangewezen verbeterpunt. Wanneer mensen de aanbeveling niet halen kan een voedingssupplement wel degelijk een waardevolle aanvulling zijn.

 

Door tekorten in de voeding te negeren informeert de Consumentenbond onvolledig. En dat terwijl goede voeding aangevuld met de juiste voedingssupplementen juist gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg [2] kunnen op leveren.

 

[1] van Rossum CTM, Fransen HP, et al (2011); Dutch National Food Consumption Survey 2007 - 2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years

[2] Highlight NPN symposium ‘Voedingstekort versus begrotingstekort 2013

 

Bron: http://www.npninfo.nl/library/documents/persberichten%202014/NPN_Persbericht_consumentenbond_voorbij_aan_vcp.pdf

 

Printversie Consumentenbond gaat voorbij aan voedselconsumptiemetingen RIVM

Comments are closed.