Coënzym Q10 zinvol bij metabool syndroom

Co-enzym-Q10Suppletie met coënzym Q10 heeft een gunstige invloed op insulineresistentie bij personen met overgewicht en diabetes type-2. Coënzym Q10 is een vitamineachtige stof die een belangrijke rol speelt bij de energieproductie en ook een antioxidatieve werking heeft.

 
Aan de studie namen zestig personen deel met overgewicht of diabetes type-2 en met verkalking van de kransslagaders. De deelnemers waren in de leeftijd van 40 tot 85 jaar. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende acht weken dagelijks 100 mg coënzym Q10 of een placebo. Voor en na de suppletieperiode werden bloedmonsters afgenomen en geanalyseerd.

 
In vergelijking met de placebo leidde suppletie met Q10 tot een significant lagere insulinespiegel en significant minder insulineresistentie. Ook werd er een significante verbetering gezien van de functie van de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier onder invloed van Q10-suppletie. Daarnaast leidde suppletie tot een significante toename van de totale antioxidatieve capaciteit in vergelijking met de placebo. Coënzym Q10 was echter niet van invloed op de nuchtere glucosespiegel, de concentraties van vetzuren en op ontstekingsstoffen.

 
Personen met overgewicht, diabetes en atherosclerose kunnen baat hebben bij suppletie met coënzym Q10 om insulineresistentie te verminderen en de antioxidatieve capaciteit te verbeteren.

 

Referentie:
Raygan F, Rezavandi Z, [..], Asemi Z. The effects of coenzyme Q10 administration on glucose homeostasis parameters, lipid profiles, biomarkers of inflammation and oxidative stress in patients with metabolic syndrome. Eur J Nutr 2016; 55(8):2357-2364

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.