Co-enzym Q10 bij behandeling bipolaire depressie

Bipolaire depressieNeuropsychiatrische aandoeningen hebben vaak een ontstekingscomponent. De oxidatieve stress waarmee dit gepaard gaat heeft een negatieve invloed op het beloop van de ziekte. Iraanse onderzoekers bekeken of co-enzym Q10 van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de behandeling van patiënten met bipolaire stoornis.

 

Bipolaire stoornissen komen naar schatting voor bij 1,2% van de algemene bevolking. Deze stoornissen worden gekenmerkt door afwisselend manische en depressieve episodes. De conventionele behandelingen zijn beperkt in hun effectiviteit, waarbij behandeling van de depressieve fase lastiger is dan de manische fase.

 

De laatste jaren is naar voren gekomen dat dysfunctie van mitochondriën, oxidatieve stress en ontstekingsprocessen belangrijke factoren zijn bij het ontstaan van bipolaire depressie.

 

Co-enzym Q10 verbetert het functioneren van mitochondriën en heeft antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen. Hiermee zou het een potentiële behandelingsoptie kunnen zijn voor mensen met bipolaire stoornissen.

 

Iraanse onderzoekers gaven 69 patiënten met bipolaire stoornis tijdens een depressieve fase 200 mg co-enzym Q10 per dag, of een placebo, als aanvulling op de gebruikelijke behandeling met antipsychotica en antidepressiva. De deelnemende patiënten hadden gemiddeld al 13 (co-enzym Q10-groep) tot 18 jaar (placebogroep) lang last van bipolaire stoornissen. Na acht weken waren de depressieve symptomen sterker verminderd in de suppletie-groep dan in de placebogroep. Bovendien reageerden in de suppletiegroep meer patiënten goed op de behandeling dan in de placebogroep. Suppletie met co-enzym Q10 gaf een ruim 18 maal grotere kans op een goed resultaat dan placebo.

 

Dit is de eerste gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie die is uitgevoerd, waarin het effect van co-enzym Q10 als toevoeging op de standaardbehandeling werd onderzocht.

 

De onderzoekers concluderen dat co-enzym Q10 waardevol kan zijn ter verbetering van de behandeling van de depressieve fase van bipolaire stoornissen.

 

Referentie:
Mehrpooya M, Yasrebifar F, Haghighi M, et al. Evaluating the Effect of Coenzyme Q10 Augmentation on Treatment of Bipolar Depression: A Double-Blind Controlled Clinical Trial. J Clin Psychopharmacol. 2018 Oct;38(5):460-466.

 

Bron: Springfieldnutra

Comments are closed.