Citroenverbena vermindert stress en verbetert slaap

CitroenverbenaInname van een gestandaardiseerd citroenverbena-extract gedurende ten minste twee maanden vermindert gevoelens van stress en verbetert de slaapkwaliteit, zo blijkt uit een Spaanse studie.
 
De opzet van de studie was dubbelblind en placebogecontroleerd en duurde acht weken, gevolgd door een wash-outperiode van vier weken. In totaal deden veertig vrijwilligers mee met een gemiddelde leeftijd van een 38,7 jaar ( ± 11,5 jaar).
 
De proefpersonen kregen de instructie een capsule (verum of placebo) per dag in te nemen, een tot twee uur voor het slapen. Elke verumcapsule bevatte 400 mg van het citroenverbena-extract (Lippia citriodora met 28% fenylpropanoïde, waarvan min 24% verbacoside).  Bij elk van de drie controles (baseline, na een en na twee maanden) beoordeelden de onderzoekers het gewicht, systolische bloeddruk, diastolische bloeddruk, hartslag in rust, cortisol,  lengte en lichaamssamenstelling (gewicht, BMI, % vet). Elk van de vrijwilligers vulde twee vragenlijsten in, namelijk PSS (perceived stress scale) en PSQI (Pittsburgh sleep quality). Daarnaast droegen de deelnemers een Fitbit-armband gedurende zeven dagen vanaf elk van de drie tijdstippen. Na drie maanden vulden de deelnemers de vragenlijsten opnieuw in om het psychologische effect te bestuderen van vier weken zonder inname van het voedingssupplement (wash-outperiode).
 
De groep die het citroenverbena-extract nam, ervaarde na acht weken aanzienlijk minder stress, wat ook tot uiting kwam in de cortisolniveaus. Na de wash-outperiode rapporteerden de proefpersonen nog lagere stressniveaus, wellicht als gevolg van het blijvende effect van het ingrediënt. De proefpersonen die het supplement innamen, voelden zich beter uitgerust na het slapen, waarbij een sterker effect werd waargenomen bij vrouwen. De diepere slaapfasen verbeterden, met name het percentage van de tijd in diepe slaap en REM.
 
Op basis van eerdere studies is het effect vermoedelijk het resultaat van binding van het polyfenol aan GABAα-receptoren op dezelfde bindingsplaatsen als benzodiazepinen. Een van de beperkingen van het onderzoek is dat apparaten zoals Fitbit een beperkte nauwkeurigheid hebben bij het meten van slaap.
 
Referentie:
Martínez-Rodríguez A, Martínez-Olcina M, Mora J. Anxiolytic Effect and Improved Sleep Quality in Individuals Taking Lippia citriodora Extract. Nutrients, 2022, 14.1: 218
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5928

Comments are closed.