Bosbes vooral goed voor de bloedvaten

Bosbessen

In een van de langstdurende studies rond blauwe bosbes hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers vastgesteld dat bosbes de soepelheid van de bloedvaten verbetert. Bosbes verhoogt daarbij ook het HDL-cholesterolniveau, een effect dat vooral bij niet-statinegebruikerers sterk aanwezig was. Bloeddruk en insulinegevoeligheid van de spieren, lever en vetweefsel bleven echter onveranderd.

 

De opzet van de studie was na te gaan in hoeverre een bosbes op lange termijn de symptomen van metabool syndroom kan tegengaan. Honderdvijftien patiënten namen placebo of een hoeveelheid van 13 of 26 gram gevriesdroogde bosbes, wat overeenkomt met een portie verse bessen van 75 of 150 gram respectievelijk.

 

De onderzoekers zagen dat de hoge dosis de flow-mediated dilatation verlaagt, wat op een hogere soepelheid van de bloedvaten wijst. Het effect zou overeenkomen met een risicovermindering in cardiovasculaire hartziekte die op 13% wordt geschat. Ook het cGMP-niveau steeg en dat bekrachtigt het vermoeden dat de anthocyanidines uit bosbes inwerkt op stikstofmonoxide (NO), zonder dat de oxidatieve stress toeneemt.

 

Referentie:
Curtis PJ, van der Velpen V, Berends L et al. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019; 109(6):1535-1545 doi:10.1093/ajcn/nqy380

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4954

Comments are closed.