Bloeddruk verlagen met granaatappelsap

GranaatappelHet dagelijks nuttigen van een glas granaatappelsap kan de bloeddruk verlagen en verkleint daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

 

De wetenschappers doorzochten de medische databanken Medline en Scopus. Ze selecteerden acht relevante studies waarvan de resultaten opnieuw werden geëvalueerd. In de studies werd dagelijks granaatappelsap geconsumeerd gedurende periodes die varieerden van twee weken tot achttien maanden. Er werd onderzocht wat het effect hiervan was op de bloeddruk. In totaal betrof het bijna 600 deelnemers.

 

Het bleek dat dagelijkse consumptie van granaatappelsap leidde tot een significante daling van de bovendruk met gemiddeld 5 mmHg en de onderdruk met gemiddeld 2 mmHg. Het maakte hierbij niet uit hoelang het sap werd geconsumeerd (een periode korter of langer dan twaalf weken). Wel leek de dosis enigszins van invloed op het effect. Bij dagelijks consumptie van een groot glas granaatappelsap (minimaal 240 cc) werd een grotere daling van de onderdruk bereikt dan met de consumptie van een klein glaasje sap.

 

Het dagelijks drinken van een glas granaatappelsap past binnen een voedingspatroon dat erop gericht is het risico van hart- en vaataandoeningen te verkleinen, zo concluderen de wetenschappers. De wetenschappers vermoeden dat de flavonoïden in het sap verantwoordelijk zijn voor het resultaat.

 

Referentie:
Sahebkar A, Ferri C, [..], Grassi D. Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res 2017; 115:149-161

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.