Biologische groenten zijn gezonder

BiologischBiologisch geteelde groenten bevatten meer gezonde stoffen dan groenten die op conventionele wijze zijn geteeld. Onderzoekers concluderen dit op basis van een meta-analyse van 343 eerder gepubliceerde studies.

 

De concentraties van diverse antioxidanten waren significant hoger in de biologische groenten. Voor de flavonolen, anthocyanen en flavanolen lag dit percentage met respectievelijk 50%, 51% en 69% hoger. Deze stoffen zijn eerder in verband gebracht met een lager risico van chronische ziekten waaronder hart- en vaataandoeningen, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. Ook bevatten biologische groenten minder schadelijke stoffen. Zo is het aandeel van pesticiden vier keer lager dan bij conventioneel geteelde groenten en ook het gehalte aan cadmium - een toxisch mineraal dat een reststof is van kunstmest - was significant lager. Er werden tevens hogere concentraties van mineralen en vitamines gevonden in de biologische groenten. Biologische groenten worden niet beschermd met gifstoffen, waardoor ze zelf meer afweerstoffen aanmaken. Hierdoor zijn de concentraties aan antioxidanten hoger. Bovendien worden geen extra groeistoffen aan de planten toegediend, waardoor ze kleiner blijven en de concentraties fytochemicaliën per eenheid hoger zijn. Dit verklaart de intensere smaak van biologische groenten.

 

Literatuur:
Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N, et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811.

 

Bron: Ortho.nl

 

  Printversie Biologische groenten zijn gezonder

Comments are closed.