Bifidobacterium breve vermindert ernstige depressie

Bifidobacterium brevePsychobiotica, oftewel probiotica die via de hersen-darmas werken, lijken veelbelovend te zijn bij de behandeling van verschillende psychiatrische aandoeningen. Verschillende onderzoeken laten zien dat probiotica bij een milde depressie behorende klachten kunnen verminderen. Recent onderzoek laat zien dat een specifiek probioticum met een Bifidobacterium breve-stam ook effectief is bij ernstige depressie.
 
Aan het onderzoek namen 45 mensen met een ernstige depressie deel. Vijfentwintig deelnemers kregen gedurende vier weken een placebo en twintig mensen kregen 1010 CFU probiotica met daarin Bifidobacterium breve CCFM1025. Tijdens het onderzoek werden de ernst van depressie en de mate van darmklachten bijgehouden. Daarnaast werd er bloedonderzoek gedaan waarbij verschillende stress-, neurotransmitter- en ontstekingsmarkers werden geanalyseerd.
 
In beide groepen ervaarden de deelnemers een vermindering van hun depressieve klachten na vier weken. Echter, het verschil was significant groter bij de mensen die het probioticum hadden gebruikt ten opzichte van placebo. Ook verbeterden de darmklachten bij de mensen die de bifidobacterie hadden gebruikt. Analyse van de overige markers toonde aan dat de emotionele en gastro-intestinale klachten mogelijk voortkomen uit een verstoring in de serotoninestofwisseling, die gecorrigeerd kan worden door het gebruik van probiotica. De bifidostam was in grote mate in staat om de serotonineomzetting te vertragen. De wetenschappers geven aan dat het effect van het probioticum voortkomt uit het verbeteren van de samenstelling van het darmmicrobioom en de beïnvloeding van de tryptofaanstofwisseling in de darm.
 
Referentie:
Tian, P., Chen, Y., Zhu, H., Wang, L., Qian, X., Zou, R., ... & Chen, W. (2021). Bifidobacterium breve CCFM1025 Attenuates Major Depression Disorder via Regulating Gut Microbiome and Tryptophan Metabolism: A Randomized Clinical Trial. Brain, Behavior, and Immunity. Dec 4;S0889-1591(21)00626-7.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/bifidobacterium-breve-vermindert-ernstige-depressie.html

Comments are closed.