Betere longfunctie met omega- en vitamine E

longenOmega-3-vetzuren en vitamine E kunnen een rol spelen bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten in de longen. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht in een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Food Sciences and Nutrition. Ze bestudeerden 162 wetenschappelijke artikelen en zochten naar voedingsstoffen met een gunstig effect op de chronische ontstekingen in de longen en ter verbetering van de longfunctie.

 

Patiënten met chronische ontstekingsziekten in de longen moeten doorgaans langdurig medicijnen, meestal glucocorticosteroïden, innemen en bouwen daar op den duur resistentie tegen op. Daardoor moet de dosering van de medicijnen telkens verhoogd worden en neemt de kans op bijwerkingen toe. De onderzoekers wilden nagaan of bepaalde voedingsstoffen of supplementen ingezet zouden kunnen worden om daarmee het medicijngebruik te kunnen minimaliseren. Dit om resistentie en bijwerkingen van medicijnen zoveel mogelijk te voorkomen en de kwaliteit van leven voor patiënten met chronische inflammatoire longziekten te verhogen.

 

Uit de analyse bleek dat omega-3-vetzuren en vitamine E chronische ontstekingsziekten in de longen, zoals astma, COPD en auto-immuunziekte sarcoïdose, gunstig zouden kunnen beïnvloeden. Omega-3-vetzuren en vitamine E blijken zowel de ontsteking tegen te gaan als de longfunctie te verbeteren. Deze voedingsstoffen staan al bekend om hun positieve invloed op onze gezondheid en hun ontstekingsremmende effecten kwamen duidelijk naar voren in de geanalyseerde literatuur.

 

Gezien de ernst van de chronische longziekten zou de patiëntengroep gebaat zijn met hogere doseringen omega-3 en vitamine E dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Volgens de onderzoekers moet worden gezocht naar de juiste balans in voedingsstoffen, een optimaal dieet, met genoeg antioxidanten uit groenten en fruit, die ook bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Referentie:
de Boer A, van de Worp WR, Hageman GJ, Bast A. The effect of dietary components on inflammatory lung diseases - a literature review. Int J Food Sci Nutr. Feb 2017, 14:1-17. doi:10.1080/09637486.2017.1288199

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2869

Comments are closed.