Bessen beschermen tegen diabetes

BosbessenEen hoge inname van bessen verkleint de kans op diabetes type-2. Dit blijkt uit een grootschalige studie. De natuurlijke purperrode kleurstoffen, de anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor het effect.

 

In verschillende medische databanken werd gezocht naar relevante studies. Uiteindelijk werden drie studies geselecteerd waarin de inname van anthocyaninen gerelateerd werd aan het diabetesrisico. Ook werden de gegevens van vijf studies geanalyseerd waarin gekeken was naar de consumptie van bessen en het diabetesrisico. Het betrof in totaal bijna 395.000 proefpersonen.

 

Een hoge inname van de purperrode kleurstoffen met een antioxidatieve werking verkleinde de kans op diabetes significant met 15%. De consumptie van bessen ging gepaard met een significante risicoreductie van 18%. Hoe meer anthocyaninen en bessen de deelnemers consumeerden, hoe kleiner het risico werd. Voor iedere verhoging van de anthocyanineninname met 7,5 mg per dag of met 17 gram bessen nam het risico van diabetes met 5% significant af.

 

Anthocyaninen in bessen remmen ontstekingen en kunnen via verschillende mechanismen de bloedglucosespiegel verlagen en insulineresistentie voorkomen.

 

Referentie:
Guo X, Yang B, [..], Li D. Associations of dietary intakes of anthocyanins and berry fruits with risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr 2016; 70(12):1360-1367

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.