Astaxanthine helpt bij inspanning

AstaxanthineOntstekingsreacties als gevolg van zware fysieke inspanning kunnen worden voorkomen met het supplement astaxanthine. Dit laat een onderzoek zien bij veertig goed getrainde Servische voetballers.

 

Deze voetballers werden willekeurig opgedeeld in een suppletiegroep en een placebogroep. De voetballers in de suppletiegroep kregen gedurende drie maanden dagelijks 4 mg astaxanthine, afkomstig van de alg Haematococcus pluvialis. De anderen kregen een placebo. Zowel aan het begin als aan het eind van de suppletieperiode werden speeksel- en bloedmonsters genomen en geanalyseerd.

 

In het speeksel leidde astaxanthine-suppletie tot een significante toename van immunoglobuline-A (IgA). IgA is een antilichaam dat het lichaam helpt beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Ook werd door de suppletie een significante afname van de balans pro-oxidanten/anti-oxidanten gezien. De activiteit van het creatinekinase (CK) nam significant af door de suppletie. CK is een biomarker voor spierschade. Astaxanthine voorkwam tevens een toename van CRP onder invloed van intensieve training. In de suppletiegroep nam de concentratie van CRP niet toe, terwijl deze in de placebogroep met gemiddeld 57% steeg.

 

Astaxanthinesuppletie verbetert de respons van IgA, gaat ontsteking tegen en spierschade als gevolg van inspanning.

 

Referentie:
Baralic I, Andjelkovic M, [..], Pejic S. Effect of Astaxanthin Supplementation on Salivary IgA, Oxidative Stress, and Inflammation in Young Soccer Players. Evid Based Complement Alternat Med 2015; 2015:783761

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.