Ashwagandha verbetert slaap en welbevinden bij ouderen

AshwagandhaVoldoende en kwalitatief goede slaap is belangrijk om gezond ouder te worden. Veel ouderen kampen echter met slaapproblemen en dat kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Gebruik van ashwagandha (Withania somnifera) kan slaapproblemen en het totale welbevinden bij ouderen vergroten, zo blijkt uit een nieuwe klinische studie.
 
Aan het onderzoek namen vijftig gezonde volwassenen tussen de 60-85 jaar deel. Gedurende twaalf weken kreeg een gedeelte van de groep tweemaal daags 300 mg ashwagandha gestandaardiseerd op 5% withanolides (breedspectrum-extract KSM-66), het andere gedeelte van de groep kreeg een placebo. Negendertig mensen namen deel tot het eind van het studie. Evenveel mensen in de behandelgroep en de placebogroep werden geëxcludeerd, omdat ze de capsules niet innamen. Die uitval werd niet veroorzaakt door het optreden van bijwerkingen. Aan het eind van de studie hadden de ouderen die ashwagandha hadden gebruikt een significant verbeterde kwaliteit van leven ten opzichte van de placebogroep. Ook hun slaapkwaliteit en mentale alertheid was significant toegenomen. De wetenschappers concluderen dat gebruik van het ashwagandha-extract veilig en effectief is en de kwaliteit van leven van ouderen kan verbeteren.
 
Referentie:
Kelgane SB, Salve J, Sampara P, Debnath K. Efficacy and tolerability of ashwagandha root extract in the elderly for improvement of general well-being and sleep: A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Cureus. February 2020;12(2): e7083.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/ashwagandha-verbetert-slaap-en-welbevinden-bij-ouderen.html

Comments are closed.