ADHD: gebrek aan essentiële vetzuren

ADHDKinderen met ADHD hebben vaker een tekort aan essentiële vetzuren dan kinderen zonder deze aandoening, ondanks een gelijke inname van deze vetzuren.

 

De Chinese wetenschappers maakten een vergelijking tussen een groep van 21 kinderen met ADHD en een controlegroep van 21 kinderen zonder deze ziekte. De inname van omega 3-visvetzuren en andere essentiële vetzuren werd geregistreerd en aan de hand van bloedmonsters werden eventuele tekorten aan deze vetzuren vastgesteld. Tevens werden de kinderen onderworpen aan testen waarmee symptomen van ADHD vastgesteld werden.

 

De ADHD-kinderen hadden in vergelijking met de kinderen in de controlegroep een significant groter tekort aan essentiële vetzuren. Bovendien scoorden ze significant slechter op de temporele informatieverwerking en op impulsiviteit. De symptomen van ADHD waren niet gerelateerd aan de inname van essentiële vetzuren, maar wel aan de aanwezigheid van een tekort aan deze vetzuren in het bloed. Tevens bleek dat hoe groter het tekort, hoe heviger de mate van impulsiviteit.

 

Kinderen met ADHD hebben een significant groter tekort aan essentiële vetzuren in vergelijking met gezonde kinderen, ondanks een gelijke inname van deze vetzuren. Symptomen van ADHD zijn in verband gebracht met dit tekort aan essentiële vetzuren. Mogelijk hebben kinderen met ADHD een verhoogd verbruik van essentiële vetzuren of een minder efficiënt metabolisme van deze vetzuren.

 

Referentie:

Chang JP, Jingling L, [..], Su K. Delay Aversion, Temporal Processing, and N-3 Fatty Acids Intake in Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). Clinical Psychological Science 2016; 4(6):1094-1103

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.