5 Redenen waarom bewegen goed is tegen stress

bewegenDat regelmatig bewegen goed is voor het lichaam weten we wel, maar toch doen we het over het algemeen te weinig. Maar wist je al dat bewegen ook stress vermindert? Niet alleen raak je hierdoor lichamelijke spanningen kwijt, maar kun je ook rust creëren in je hoofd. Ga dus vooral niet op de bank hangen, maar pak je renschoenen en ga een blokje om! Hieronder 5 meer redenen waarom bewegen helpt bij stress:

 

1. Je ontspant na beweging
Spookt er vaak van alles door je hoofd? En voelt je lichaam hierbij gespannen? Het kan best lastig zijn om al die spanningen op afroep los te laten. Stress zit niet alleen in je hoofd, maar werkt ook door in je lijf; body en mind werken samen. Als je gaat bewegen zorgen spiercontracties ervoor dat spieren na inspanning zich weer ontspannen. Zowel geestelijk als lichamelijk, waardoor je meer rust voelt.

 

2. Je energielevel stijgt
Als je op geplande tijden beweegt, dan zet je je lichaam echt aan het werk. Je spieren spannen zich aan, je hart en longen werken maximaal en je bloedsomloop verbetert. Hierdoor krijg je meer zuurstof binnen, wat je lichaam goed zal doen. Naast dat je stemming verbetert gaat je conditie ook vooruit en heb je meer energie over voor de rest van de dag.

 

3. Je maakt goede stofjes aan voor je humeur
Wanneer je voldoende beweegt, maakt je lichaam endorfine aan. Dit zijn chemische stofjes die positief zijn voor je humeur en dus stress bestrijden. Je zal je een stuk positiever en vrolijker voelen.

 

4. Je slaap verbetert
Spanningen zijn slecht voor je nachtrust. Het houdt je wakker en voor je het weet kun je de ochtenduren alweer zien op je klok. Als je regelmatig beweegt dan ontstress je lichaam, niet alleen gedurende de dag maar ook als in de nacht. Zo heb je zowel overdag- als in de nacht een goede rust.

 

5. Je krijgt meer zelfvertrouwen
Door te bewegen houd je je lichaam in vorm en conditie. Als je dit lang genoeg doet, zal je ook resultaat zien. Wanneer je je fit voelt en dit ook uitstraalt, geeft dit je zelfvertrouwen een boost. Wie wil dit nou niet?

 

Bron: Nina Carvalho / Floris van der Berg

Comments are closed.